Administrator
Książka, która ukazała się przed "Galerią Łotrów" (również oryginalnie wydana). Podobnie jak poprzedniczka zawiera trochę nieścisłości i przeinaczonych faktów (jednak tutaj bardziej się to rzuca w oczy przynajmniej moim zdaniem, ale tak jak pisałem w poprzednim wątku postaram się to zrewidować w innym wydawnictwie o Piratach). Niemniej jednak książka jest warta uwagi ze względu na ciekawą formę jej wydania, barwne ilustracje, interesującą treść a ponadto zawiera wiele dodatków takich jak: "Prawa Piratów" (ja wolę określenie Kodeks Piracki - lepiej brzmi nieprawdaż?), "mały słownik gwary pirackiej", "autentyczne ogłoszenie rekrutacji", "galerie znanych Piratów", "licencję kaperską Kapitana Kidda", "arsenał Bukanierów", "oryginalną mapę francuską Jamajki z zaznaczonymi miejscami gdzie odkryto skarby lub takimi gdzie owe bogactwa mogą się znajdować" , "osiemnastowieczne karty do gry", "wewnętrzny list gończy rozesłany za Czarnobrodym", "autentyczny wyrok śmierci wydany na załogę Bartholomew Robertsa" i w końcu "mały słowniczek terminów morskich". Z tegoż wydawnictwa dowiedziałem się też kilku ciekawych informacji na temat Korsarzy z którymi dotychczas się jeszcze nie zetknąłem nigdzie indziej. Polecam. Miłośnicy Piratów będą zachwyceni.